Budapest és vonzáskörzete+36 70 577 2702info@kert-epites.euH-P 07:00 - 19:00

Permetezéstlia-oranjivaia

-Tökéletes védőfelszerelés

-Axiál ventillátoros permetezés

-Tapadás fokozó szer

-Bio vegyszerek

-Megfelelő porlasztás és kijuttatás

Kártevők: Állati eredetű kártétellel állunk szemben. Rágás nyomok, torzult hajtások, hártyás levelek, képződmények, elváltozások a növényen. Elsősorban a levéltetvek okoznak problémát, amik szívó szájszervükkel a puha növényi részeket támadják meg, nedveiket szívogatják. Kártételük nem csak az állomány növekedésének visszaesésében, hanem a fertőző betegségek, vírusok tovább adásában is megjelenik, ezért nem elhanyagolható a permetezés. Általában a gyengült, puha levéllel rendelkező növényeket (labdarózsa, paradicsom, ribiszke) , friss hajtásokat támadják. A rózsa kifejezetten érzékeny, minden évben akár többször is megjelennek. Érdemes az egész kertet lepermetezni mivel terjedésük gyors és szemmel nem észrevehető. Észrevehetünk hangyákat is egyes példányokon, ők a tetvek ürülékében található cukor miatt rajzanak oda. Tehát jó indikátorok.

Kórokozók: Gombák, baktériumok, vírusok. Főleg a levegőben terjednek de fertőzött növényi résszel érintkezve, metszőollóval is átadható. Nagy problémát jelent hazánkban is a tűzelhalás (Erwinia amylovora, Monilia laxa, Monilia fructigena) terjedése, mely nem csak a csonthéjas gyümölcsfákat, de az almatermésűeket is megfertőzi. Védekezni ellene csak a virágzásban lévő növényeknél lehetséges, illetve a fertőződött, mumifikálódott részek elégetésével. Levegőben terjedő, baktériumos betegség, mely teljesen elpusztítja a fát, gyorsan terjed. A fehér foltok a lisztharmat, peronoszpóra jelenlétére utalnak. A megfelelő diagnosztika miatt érdemes szakképzett kertészhez fordulni, mert ő képes megállapítani az alkalmazható növényvédelmi technológiát, a permetezés idejét.

Védelem: A legfontosabb dolog az egészségünk védelme, ennek érdekében a megfelelő védőfelszerelés elengedhetetlen. Bio szerek használatát részesítjük előnyben, ha van mód az alkalmazott vegyszerek közötti szelekcióra. Munkánk minőségét és eredményességét biztosítja a háti motoros által keltett nagy erejű levegővel szétporlasztott permetszer. Sokkal hatékonyabbak lehetünk, mert ezáltal a vegyszer a növény minden részéhez eljut. Továbbá használunk úgynevezett tapadás fokozó szert is, ami segíti a  megtapadást, vagyis a fényes és vízlepergető leveleken is megtapad, hatékonysága növekszik. Szakembert igényel a megfelelő szerek megfelelő időben való alkalmazása, az arányok felállítása. Általában kertfenntartás során elvégezzük, de szükséges a tavaszi lemosó permetezést is megejteni.

Menu