Budapest és vonzáskörzete+36 70 577 2702info@kert-epites.euH-P 07:00 - 19:00

Metszés

images

-Termő egyensúly

-Szakképzett kertészek

-Szellős korona kialakítás

-Sokoldalú metszés

-Növényvédelem

-Egészséges növények

 

A metszés szó hallatán először mindenkinek a gyümölcsfa metszés jut eszébe. Általában ezt is szokta takarni de nem elhanyagolható mértékű az év közben végzett zöld metszés, növényvédelmi, ritkító, ifjító, stb. metszés sem. Nagyon fontos észre vennünk szükségeséségét mert a természet önmagától az alábbi tényezőknek nem tud megfelelni vagyis egy szakképzett kertész jelenléte szükséges. Nézzük sorban őket.

Gyümölcsfa metszés:

Cél: Termőegyensúly beállítása ami a lombozat és a levélzet arányára utal. Korona alakjának megtartása, alakítása, hogy kellőképpen szellős legyen. Ez fontos mert a napsugarak csak így tudnak a legtökéletesebben eljutni az összes növényi részhez. Növényvédelmi a már megfertőződött (gyümülcs múmiák, ágrészek) részek eltávolítása miatt ez elsődleges a metszés során. Utak, rossz helyre növő elhalt ágak eltávolítása.

Megvalósítás: Minőségi szerszám, gépparkunk megléte biztosítja a tökéletes metsz felületek kialakítását. Több éves tapasztalattal, tudással rendelkezve az adott gyümölcsfa igényeit, tulajdonságait figyelembe véve metsszük meg növényeit ami lehet fiatal vagy idősebb, elbokrosodott is. Továbbá nem mindig könnyű felismerni, hogy az oltott nemes vagy pedig az alanyt vágjuk el le. Tavasz elején kel elvégezni mivel a hosszan tartó fagyok már nem károsíthatnak a fa megfelelően, időben tud reagálni a keletkezett seb kalluszosodását illetően és virágzás előtt kell beállítanunk a termőegyensúlyt. Továbbá a gombás betegségek még nem jelentek meg olyan mértékben, hogy az azonnali problémát jelentsen.

Utókezelés: A 20 forintosnál nagyobb sebeket fa sebkezelővel fedjük be. A szer gomba ölőt tartalmaz, ezzel az esetleges fertőzéseket meg tudjuk szüntetni. Színtelen, a környezetre nem káros. Lemosó permetezést minden tavaszi metszés után szükségesnek tartunk mert az ősszel a rügyek tövében megbújt gomba betegségek alkalmat nyerhetnek a fa szöveti részébe való bejutásra, szaporodásra, terjedésre. Ez ellen pedig fel kell lépnünk. Fő hatóanyag a réz és tapadás és hatás fokozó szer.

Meg kell említeni, hogy a beteg, fertőzött részeket el kell égetni mivel a levegőben terjedve más egyedeket is újra fertőznek.

Zöld metszés: A tavasszal megvágott állomány az elveszített ágrészeket pótolni akarja. Természetes folyamat, mivel a gyökértömeg változatlan nagyságú maradt, amivel a csökkent számú vegetatív részt próbálja kiszolgálni. Nyárra ellephetik fáinkat a sarj, zöld hajtások, aminek következménye befülledés, gombásodás, illetve a hasztalan részek megléte jellemző.

Dísznövény metszés:

-Cél: Megfelelően kialakított forma a virág és lombozat dekoratív megjelenése, mennyisége érdekében. Növényvédelem itt is jelentkezik, mivel ha befülledtek dísznövényeink, a kórokozók, kártevők őket is ellepik, és elpusztíthatják.

-Megvalósítás\Utókezelés: Gyakorlatilag ugyanazokat a műveleteket hajtjuk végre a növényeken, kivéve, hogy itt a virághozam növekedésére, sűrűsödésre törekszünk.

 

Menu